Tällä ohjeella tuli erinomaiset pullat. Tein vaniljapullia,piparipullia ja yhden lumiukon pikkuveljeni kanssa. Pullat ovat hyviä,helppotekoisia ja mikä on sen parempaa kuin uunissa olevan pullan tuoksu. 🙂 Piparipullat voi helposti tehdä seuraavalla tavalla: pyörittele pulla, kauli kaupan piparitaikina ja ota siitä muotilla pipareita, painele pipari pullan päälle ja voitele ja ripottele päälle raesokeria. Vaniljapullat taas valmistuvat: tee maidosta ja kaupan vaniljakastikejauheesta paksu tahna,laita se jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi,pyörittele pulla,paina sormella pullaan kolo, voitele pulla jätä kuitenkin kolo voitelematta, täytä kolo vaniljatahnalla, paista pulla,voitele pulla uunin jälkeen voisulalla ja kasta pulla sokeriin.
Pullataikina
5 dl maitoa
1-2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1-1,5 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
noin 1,5 l vehnäjauhoja (noin 1,1 kg)
200 g margariinia tai 2 dl juoksevaa margariinia tai 1,5 dl rypsiöljyä
voiteluun:
kananmunaa
koristeluun:
raesokeria
Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.
Kohota taikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.
Leivo taikinasta erimuotoisia pullia leivinpaperille ja peitä ne leivinliinalla. Anna kohota.
Voitele ennen paistamista kananmunalla ja koristele raesokerilla.
Paista pieniä leivonnaisia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat. Paista isot leivonnaiset kuten piirakat ja pitkot miedommassa lämmössä 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.
Yhdestä 5 dl:n pullataikinasta tulee noin 40 pikkupullaa, 3-4 pitkoa tai kaksi uunipannulista marja- tai omenapiirakkaa. Glögikutsujen tai kahvipöydän pulliksi voit leipoa myös pienenpieniä minipullia, jolloin taikinasta tulee noin 80 kpl.